Volgens een groot onderzoek van het CBS, is de koopkracht van de Nederlanders de afgelopen 40 jaar met bijna 60 procent gestegen.(https://nos.nl/l/2401618)
Ik vraag me bij dit soort onderzoeken eigenlijk slechts één ding af: hoeveel hebben deze onderzoekers gezopen om tot deze conclusie te komen?
De koopkracht , u weet wel , dat getal dat aangeeft hoeveel een huishouden gemiddeld kan kopen… is volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mullingen (CBS) goed gestegen, zonder dat dat ten koste ging van stijgende ongelijkheid.
Mag ik dat misschien een vreemd argument vinden ? als je een onderzoek publiceert over de afgelopen 40 jaar, je in dit onderzoek constateert dat tussen 1977 en 1990 er sprake was van stijgende ongelijkheid in lonen, maar de eindconclusie is…” er was geen sprake van stijgende ongelijkheid” (het is net alsof ik Mark Rutte hoor lullen)
Dit soort onderzoeken zitten zo vol met tegenstrijdigheden dat zelfs gladde Markje de plooien niet meer glad kan strijken. Maar de uitkomst is altijd een dermate grote wirwar van tevoorschijn getoverde cijfers dat ,onderaan de streep, iedereen gelooft dat de gemiddelde Nederlander in een Mercedes S600 AMG rijdt.
Fout bij dit soort onderzoeken is dat men altijd aan kant van de kosten de zaak downsized, terwijl er aan de kant van de uitgaven gouden bergen voor geschilderd worden die bij nader inzien slechts Bob Ross-achtige imitaties zijn geschilderd door je nichtje van twee.
Wie ooit ergens een kwijtschelding voor heeft moeten aanvragen kent bijvoorbeeld het fenomeen ‘kale huur’ een begrip ingevoerd door onze roverheid om de Nederlander het vel over de neus te trekken. Letterlijk iedere debiel weet dat er niet zoiets bestaat als “kale huur” …
Ik kan tegen mijn woningbouwvereniging best zeggen dat ik slechts de kale huur betaal, omdat het mij niet interesseert dat er bijvoorbeeld de godganse dag overal licht brandt in mijn flat, maar binnen twee tot drie maanden heb ik dan een deurwaarder op de stoep die mij even fijn komt vertellen dat ik mijn huis (waar ik technisch gesproken de huur voor heb betaald ) mag verlaten. “Kale huur” bestaat simpelweg niet ! hoe ze de verschillende componenten ook verpakken , het bedrag dat ik maandelijks overmaak aan mijn huisjesmelker is mijn huur. Punt!
Dit soort administratieve foefjes zorgt er echter voor dat berekeningen zoals die van het CBS altijd goedkoper uitvallen aan de kant van de kosten, waardoor de plaatjes rooskleuriger worden afgeschilderd dan zij daadwerkelijk zijn… waar we na de beruchte “derde dinsdag” ook altijd weer achter komen…
Het is een gotspe dat onderzoekers van het CBS, in tijden waarin zelfs een hele nieuwe doelgroep is ontstaan genaamd “economische daklozen” en voedselbanken nog slechts de enige banken zijn met bestaansrecht, pretenderen dat de Nederlander gezegend mag zijn met zijn welvaartstoename en inkomensstijging.
Zoals altijd wordt onze rijkdom gemeten aan o.a. ons hypothecaire ‘bezit,’ maar ik heb nog nooit één bakker gezien die een deurklink accepteerde voor een brood, maar erger nog… nog nooit één bank die ons ‘eigen’ huis als zodanig bezat totdat de laatste eurocent was afbetaald.
Onze welvaart en rijkdom is net als in Amerika grotendeels opgebouwd uit schulden en is daarom de grootste luchtbel die er bestaat. Terwijl ons daadwerkelijke ‘rijkdom’ , banksaldo en pensioenen met de dag minder waard worden.
Koopkracht plaatjes als die van het CBS zijn slechts gelul in de ruimte om een falend overheidsbeleid nog enige ‘legitimiteit’ te verschaffen, maar omdat de gemiddelde Nederlander inmiddels zodanig moe gelult is dat ze zelfs met terugwerkende kracht de ‘duizend euro’ belofte van Rutte nog gaan geloven, kan het Comic Buro of Stupidity dit soort nepnieuws blijven verspreiden…
Tekst : Michel Mulder
Meer verhalen
Kinderen werden niet geconfronteerd met demonstratie, voorlees-middag verplaatst
Norbert Dikkeboom: Fantast, narcist, opruier of held?
College den Hulster te Venlo past, na veel commotie, hun een bizarre actie voor de Oekraïne aan