16 juli 2024

Commotie rond de NS Publieksprijs na tweets van meerdere Kamerleden

Afgelopen week kwam via Twitter naar buiten dat de emailadressen van o.a. Caroline van der Plas (BBB), Sylvana Simons (BIJ1) & Hugo de Jonge (Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening & CDA) waren gebruikt om een stem uit te brengen op het boek “Het Coronabedrog” van Thierry Baudet (FvD).

Het bleek dat wanneer je gestemd had er geen mail kwam waar men het mailadres moest bevestigen, wel een bedank mail. Volgens de woordvoerder is dit voorgaande jaren ook zo gegaan en is er nooit een rede geweest om dit te veranderen. Zij geeft aan dat naar aanleiding van dit incident, de tweets van verschillende Kamerleden en Ministers die een bedankmail hebben ontvangen en controle van de IP-adressen, men erop gewezen is voortaan een bevestigingsmail te sturen en dat mensen die al gestemd hebben deze vandaag ook zullen ontvangen zodat hun stem nog meetelt. Ontvangt men geen bevestigingsmail dan kan men een mail sturen naar nspublieksprijs@cpnb.nl.

De telling verloopt eerlijk en zij zullen geen boeken uitsluiten, dus ook niet het boek van Thierry Baudet. Dit verzocht Sylvana Simons namelijk wel via 1 van haar tweets, dit terwijl zij claimt tegen uitsluiten en discriminatie te zijn. NS Publieksprijs zullen echter geen openbaarheid geven van de stemmen, alleen het percentage van hoeveel er op een boek gestemd is. Men kan stemmen t/m 16 november 2022.

Voor meerdere vragen en antwoorden kan men terecht op de FAQ pagina van de NS Publieksprijs.