17 juni 2024

CBL keurt de boerenprotesten bij de distributiecentra af

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel heeft vandaag een statement naar buiten gebracht dat zij de boerenacties afkeuren.

Zij vinden de blokkades bij de distributiecentra onacceptabel. Al eerder werd er door hun opgeroepen dat de boeren en de overheid met elkaar in gesprek moeten gaan, want de leden van het CBL staan hier buiten en zijn nu de dupe van het conflict.

Door de blokkades kunnen goederen niet meer geleverd worden aan de supermarkten en ontstaan er lege schappen. Hierdoor is de consument ook de dupe. Ook wordt er door sommige distributiecentra geleverd aan o.a. ziekenhuizen, zorgcentra en andere vitale dienstleveringen. Het CBL geeft aan dat de bedrijven ook miljoenen euro’s schade zullen lijden.

De statement van het CBL is hier te lezen.

Toch lees je op sommige social media van verschillende supermarkten dat zij de acties juist wel steunen. Het is inderdaad een ongemak al die lege schappen, maar hebben begrip voor de actie en de rede waarom de boeren dit doen.

Er zijn ook mensen die bang zijn voor voedseltekorten, maar is die angst wel gegrond? Men kan immers rechtstreeks bij de boer gaan kopen. Het is daar verser èn goedkoper. Ook zit er geen “troep” in die men bij de fabrieken er wel in doen.

Op Google kan je de zoekterm “kopen bij de boer” intypen en dan krijg je tig sites waar je een lokale boer kan vinden en welke producten zij verkopen. Lokaalwijzer.nl is zo’n site.

Voor mensen die leven met een lichamelijke of geestelijke beperking en daardoor niet ver kunnen komen, is het natuurlijk niet zo makkelijk om bij de boer te gaan kopen. Hoe zouden deze mensen geholpen kunnen worden? Men zou bijvoorbeeld een buurtinitiatief kunnen starten. Buren die boodschappen bij de boer voor deze mensen gaan doen of vervoerbedrijven inzetten die deze mensen naar de boer brengt. Denk in oplossingen en niet in beperkingen.