16 juli 2024

Boze boeren en medestanders bij politiebureau Leeuwarden en arrestantencomplex na schietincident.

Gisteravond is bij de oprit van de A32 gericht geschoten op een jonge boer die onderweg was naar huis samen met zijn broer.

De 2 broers stuitte bij de oprit tegen een politieafzetting. Volgens de politie probeerde trekkerbestuurders in te rijden op agenten en dienstvoertuigen. De politie loste waarschuwingsschoten die gericht waren, omdat er een ‘dreigende situatie’ ontstond. De beelden op sociale media vertellen echter iets anders.

Jouke, de 16 jarige boer, is 1 van de slachtoffers van het incident. Aan de zijkant van zijn trekker is duidelijk een kogelgat te zien. 2 Centimeter ernaast en het wel eens heel anders voor de jonge boer kunnen aflopen. Waarom is er niet lager geschoten als het om een waarschuwing ging?

Direct na het incident ging het voorval viraal op social media en verschillende apps zoals Whatsapp en Telegram. Op die beelden is te zien dat er niet werd ingereden op de agenten, maar dat Jouke eromheen reed over de rotonde. De Rijksrecherche doet nu onderzoek.

Vele mensen en politici zijn niet te spreken over het incident. Caroline van der Plas (BBB) vroeg zelfs om een spoeddebat te hebben vandaag, de meerderheid van de Tweede Kamer wilde dit niet. Zij willen eerste het onderzoek van de Rijksrecherche afwachten.

1 Juli 2022 heeft er een wijziging plaatsgevonden in de wet voor het toepassen van geweld door opsporingsambtenaren. Kort gezegd houdt dit in dat er gekeken wordt of de politieagent zich aan de geweldsinstructie heeft gehouden. Is dit niet het geval dan wordt met deze wijziging de agent niet meer vervolgd voor doodslag of mishandeling, maar voor het schenden van de geweldsinstructie.

Op dit moment zijn veel boeren medestanders in Leeuwarden om te protesteren en hun ongenoegen te uiten. Zij staan bij het politiebureau, het arrestantencomplex en het provinciehuis. Ook zijn er nog vele onderweg. Leeuwarden loopt vol.

Vliegveld Eelde (Groningen) is ook geblokkeerd door de boeren. Om 09:00 vanochtend stonden zij er al. Er is hun wel medegedeeld dat het ten strengste verboden is om de start- en landingsbanen op te gaan. Dit hadden zij bij een eerdere actie dit wel gedaan.