24 februari 2024

Verklaring politie over gewelddadige arrestatie van Alice B. (LNN Media)

Featured Video Play Icon

Op zaterdag 23 juli na het protest op de Dam voor de boeren heeft zich een incident afgespeeld op de Nieuwmarkt in Amsterdam waar omstanders op een agent afvlogen toen hij iemand van LNN media onder arrest plaatste.

De onvolledige video’s gingen direct viraal en de agenten in kwestie werden van alles en nog wat beschuldigd. Op de video’s is te zien hoe Alice B., een ex-agent, op de grond wordt gewerkt door een agent en er gelijk mensen vanaf het terras opspringen en de agent belagen om zo de vrouw los te krijgen. Dit lukte hun. De agent in kwestie voelde zich genoodzaakt om zijn taser te pakken, omdat er een bedreigende situatie ontstond veroorzaakt door de menigte. Op een andere video is te zien hoe de vrouw en een agent tussen haar fout geparkeerde auto en de LNN bus staan met meerdere agenten eromheen, die de-escalerend bezig zijn en de boze menigte op afstand proberen te houden.

Het voorval werd veelvuldig gefilmd, wat ook ergens begrijpelijk is gezien wat er zich afgelopen 2 jaar heeft afgespeeld met demonstraties, de ME en hun “Romeo’s” (undercover agenten). De menigte gaat wel erg tekeer tegen de agenten die Alice B. weer onder arrest plaatsen en zij zich wederom verzet tegen dit arrest. Dit was ook de eerste keer het geval en zij werd bedreigend naar de agent toe door haar frustraties van de afgelopen 2 jaar op hem te uiten en deze heeft haar moeten vastpakken waar zij zich tegen verzette en op de grond viel.

De virale video’s gingen hun eigen verhaal leiden en er werd niks aan gedaan om bepaalde assumpties te ontkrachten, waardoor agenten zeer slecht werden weggezet. Pas uren na het voorval kwamen Rick K. & Alice B. met een verklaring. Zij vertelde dat Alice door de agent belaagd werd en zij haar te hulp schoten. Op het bureau zouden zij met agenten gesproken hebben onder andere over de situatie in Nederland en het handelen van het korps. Niet lang erna werd zij weer op vrije voeten gesteld en zou zij ook geen boete voor fout parkeren hebben gekregen. Zij doen echter nog steeds voorkomen alsof Alice niks verkeerds deed en de agent zomaar bepaalde handelingen uitvoerde.

Het verhaal blijkt toch net iets anders in elkaar te steken volgens de verklaring van de politie. Alice zou vanaf het terras gezien hebben, zij was op dat moment dus niet als pers aan het werk, dat een agent een bekeuring aan het uitschrijven was voor haar zeer fout geparkeerde auto in een voetgangersgebied en erop afgerend zijn. Zij verzocht de agent geen bekeuring uit te schrijven. De agent vorderde haar identiteitskaart die zij weigerde te geven en de discussie aanging. Als ex-agent is zij echter bekend met de protocollen. De agent probeerde de situatie nog te de-escaleren maar is hem niet gelukt waardoor hij zich genoodzaakt voelde haar onder arrest te plaatsen. Ook hier tegen verzette Alice zich. Dit is wat er allemaal afspeelde vóór wat er te zien is in de 2 video’s die viraal zijn gegaan. Hieronder de volledige verklaring van de politie over het incident.

Verklaring Eenheid Amsterdam

Zaterdagavond 23 juli heeft er aanhouding plaatsgevonden op de Nieuwmarkt. In verband met de privacy van de aangehouden verdachte kunnen wij haar identiteit niet bevestigen. Wij kunnen hier wel het volgende over zeggen:

Rond 19.30 uur zaterdagavond zag een agent op de Nieuwmarkt een voertuig geparkeerd staan in het voetgangersgebied. Parkeren op die locatie is verboden en veroorzaakt overlast, de agent besloot daarom een bekeuring uit te schrijven. Op het moment dat de agent bezig was met het uitschrijven van de bekeuring, werd hij aangesproken door de bestuurster van het voertuig. De bestuurster was het niet eens met de bekeuring en ging met de agent in discussie. Toen de agent vervolgens haar identiteitsbewijs vorderde, weigerde zij deze te overhandigen. Ondanks pogingen van de agent om de situatie niet verder te laten escaleren, voelde hij zich op een bepaald moment toch genoodzaakt om de vrouw aan te houden. Zij onttrok zich direct aan haar aanhouding, de agent heeft haar hierop vastgepakt en naar de grond gebracht. Terwijl hij bezig was de vrouw op de grond onder controle te brengen zodat hij haar kon aanhouden, werd hij belaagd door verschillende omstanders. De agent heeft de vrouw vervolgens moeten loslaten om deze omstanders op afstand te kunnen houden. Nadat even later andere agenten ter ondersteuning naar de locatie gekomen waren, kon de vrouw alsnog door deze agenten worden aangehouden. Zij probeerde zich opnieuw aan haar aanhouding te onttrekken en omstanders probeerden haar ook wederom te ontzetten, maar dit keerde lukte dit niet. Na haar aanhouding is de vrouw op een politiebureau gehoord en daarna weer heengezonden. Wij doen verder geen uitspraken over de afhandeling van deze zaak en wat er al dan niet met de aangehouden verdachte besproken is.